er våre "egne" forfattere og kunstnere. Nedenfor finner du en bibliografi for hver av de og en oversikt over noen av bøkene de har utgitt.

Ola Jonsmoen, født 1932 i Alvdal, er forfatter, lokalpolitiker og skolemann, med nynorsk som skriftsspråk. Jonsmoen er bosatt i Alvdal.

Han har gitt ut flere diktsamlinger, novellesamlinger, barnebøker, skuespill, skjemtebøker og romaner, flere av bøkene med illustrasjoner eller vignetter av hans kone Unni-Lise Jonsmoen. Mange vil imidlertid mene at Jonsmoen når høyest og er på sitt mest karakteristiske i sine kåseri, gjerne med titler som «Utkanten - midt i verda!».

Jonsmoen har representert Venstre i kommunestyret i Alvdal, og han har vært varaordfører. Han har vært en markant talsmann spesielt i kulturspørsmål i kommunen, blant annet som mangeårig medlem av Hovedutvalget for kultur og fritid, og av bygdeboknemnda. Han har også vært medlem av Norsk Språkråd, Norsk kulturråd, Statens bibliotekråd og nestleder i Statens seniorråd.

Priser:

  • 1975: Austmannaprisen 
  • 1989: Hedmark fylkeskommunes kulturpris sammen med ektefellen Unni-Lise Jonsmoen
  • 1991: Vinjeprisen 
  • 1992: Einar Steimoeggens Minnediplom sammen med ektefellen Unni-Lise Jonsmoen for sitt mangeårige virke i kommunens kulturliv
  • 2002: Kongens fortjenestmedalje i gull 
  • 2003: Målprisen (Noregs Mållag)


Bibliografi
(bøker merket *, er bøker vi har på lager):

  • Dagen, vinden og hjartet – dikt (1959)
  • Singeling for rare ting – barnebok (1961)
  • Hume Bruml e– barnedikt (1962)
  • Omvegar, dikt – (1967)
  • Timinan-Frikk og Peppar-Jon – barnebok (1968)
  • Godnatt alle snille – barnebok (1969)
  • Jonas ved Amasonas – barnedikt (1969)
  • I Blåfugl kro – noveller (1970) *
  • Celle – dikt (1971)
  • Da vi fekk ein bror – barnebok (1971)
  • Luringar i sør og nord – barnebok (1971)
  • Den døde er død – skuespill (1972) *
  • Om desse steinane tala – (1973) *
  • Morn, røvarungar – barnebok (1973) (illustrert av Unni-Lise)
  • Kabalmennesket – (1974) *
  • Flaggermus i grisehus – barnebok (1974) (illustrert av Unni-Lise)
  • Liv i grenda – barnebok (1976) (illustrert av Unni-Lise)
  • Fartsgrense null – viser og dikt for barn (1976) (illustrert av Unni-Lise)
  • Fantasi og fakta – sakprosa, lærebok (1978) (sammen med Atle Røhme)
  • Farlig ferd for fire – barnebok (1978) *
  • Så glad at det kiler i foten – sangspel for barnekor (1978) (musikk ved Ellef Røe)
  • Til bekken etter vatn – diktsamling (1979) *
  • Ei fjellbygd – musikkspel fritt etter Nicolai Ramm Østgaards En fjeldbygd - Billder fra Østerdalen (1979) (musikk ved Ellef Røe)
  • Morgonmat og synnavind – (1980) (illustrert av Unni-Lise)
  • Ingen helter i Snare-veien – barnebok (1980) (illustrert av Per Christiansen) / Nynorsk utgave Ingen heltar i Snare-vegen (1981)
  • Filister.. hunden? – novellesamling (1981) (illustrert av Unni-Lise) *
  • Huset med alle vindauga – skuespill (1981) *
  • Dei urolege av hjarte – olsokspel (1983) (musikk av Ellef Røe)
  • Endeleg min tur – barnebok (1984)
  • Ut å sjå og heim og dans – (1985) 
  • Middagshøgder – roman (1986) *
  • Billett båe vegar – noveller for barn og ungdom (1986)
  • Utkanten midt i verda – (1988) (illustrert av Unni-Lise)
  • Endestasjonar – (1990)
  • Dreng. Hund og hann. Frå ein labradors liv – (1990) (illustrert av Unni-Lise) *
  • Flyktning i snøen – (1990) (illustrert av Unni-Lise) *
  • Sivil-Sara – billedbok (1993) (sammen med Unni-Lise) *
  • Skjoldlua. Kvardagsbruk og brukskunst – sakprosa (1993) (sammen med Unni-Lise) *
  • Madeira-hanen – noveller (1994) *
  • Nordspor – roman (1995) *
  • Bikkjeredd – noveller for ungdom (1995) *
  • Den store møteboka – sakprosa (1997) (sammen med Unni-Lise) *
  • Langpoteta – sakprosa (1997) (sammen med Unni-Lise) *
  • Den nye sjukeboka – sakprosa (1998) (sammen med Unni-Lise) *
  • Høgder over havet – diktsamling (1999) (illustrert av Unni-Lise) *
  • Boa struts – billedbok (2000) (sammen med Unni-Lise) *
  • Bak lengste mil – olsokspel (2001) *
  • Minneboka. Stutt versjon – sakprosa (2001) (sammen med Unni-Lise) *
  • Vinterbrann – noveller (2002)
  • Meining som merkevare – essays (2003) *
  • Lommeboka – sakprosa (2003) (sammen med Unni-Lise) *
  • Den vesle bygdeboka – sakprosa (2004) (sammen med Unni-Lise) *
  • Sølverglans – novellesamling (2005) *
  • Skal vi synge eller slåss – epistler (2006) *
  • Ansiktsløfteboka.Eit kunnskapsløft for folk som vil forandre sin skjebne – sakprosa (2007) (sammen med Unni-Lise) *
  • Utkant i kant på kanten – samling skuespill (2007) *
  • Kentaur, men helst hest – diktsamling (2008) *
  • Johannes i sporet. Hysj, hysj! – billedbok (2009) (sammen med Unni-Lise) *
  • Den naturvenlege hageboka – sakprosa (2009) (sammen med Unni-Lise) *
  • Dagboka – sakprosa (2010) (sammen med Unni-Lise) *
  • Johannes til fjells. Sjå, sjå! – billedbok (2010) (sammen med Unni-Lise) *
  • Ekteskapsboka. Bruksanvisning – småbok (2011) (sammen med Unni-Lise) *
  • Johannes og villreinen. Hør, hør/John and the wild reindeer. An arctic adventure – billedbok (2011) (sammen med Unni-Lise) *
  • Johannes og nordlyset/John and the northern lights - billedbok (2012) (sammen med Unni-Lise) *
  • Betonggras - noveller (2012) *
  • Johannes og bjørnen - billedbok (2013) (sammen med Unni-Lise) *
  • Nesting - forteljeteater (2013) *
  • Johannes i vinden - billedbok (2014) (sammen med Unni-Lise) *


I forbindelse med Olas 50-års dag i 1982, ble det gitt ut en bok, "Morn". Dette var en bok for å ære forfatteren Ola og mange lyrikere og bildekunstnere bidrog på sin måte for hilse jublianten. Vi har boka for salg.  

Unni-Lise Jonsmoen (født 1936 i Oslo) er maler, tegner, barnebokforfatter og illustratør fra Alvdal. Hun er utdannet ved SHKS 1955-1959.

Jonsmoen har hatt en rekke utstillinger og utsmykningsoppdrag, særlig i Østerdalen. Hun har illustrert flere bøker, både til egen tekst, til tekster av ektemannen Ola Jonsmoen, og for andre forfattere.

I 1966 mottok hun Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur for illustrasjonene til Halvor Flodens barnebok Tommeliten på ikornrygg. Selvbiografiske elementer finnes i flere av hennes billedbøker, som i Lars og Ola på tytingtur. I Maren Ingeborg og Pus på Rørsmartnan er ei nabojente modellen. 

For sitt mangeårige virke i kommunens kulturliv fikk hun og ektefellen Ola Jonsmoen Einar Steimoeggens Minnediplom i 1992.

Priser:

  • 1958: Årets vakreste bok for Ti unge, studentlyrikk
  • 1960: KUDs pris for illustrasjonene for Det hende i Taremare by (Ingebrigt David). Kari plaketten.
  • 1961: KUDs pris for illustrasjonene til Singeling for rare ting (Ola Jonsmoen)
  • 1963: KUDs pris for illustrasjonene til Tik tal taj (Marit Nordang)
  • 1965: KUDs pris for illustrasjonene til Bimbam i jungelen (Marit Nordang)
  • 1966: KUDs pris for illustrasjoneen til Tommeliten på ikonnrygg (Halvor Floden)
  • 1966: KUDs pris for illustrasjonene til Viser på ei fjøl (Bjarne Rabben)
  • 1979: KUDs pris for illustrasjonene til Svarttrosten som forsov seg (egen)
  • 1985: Austmannaprisen
  • 1989: Hedmark fylkeskommunes kulturpris sammen med ektefellen Ola Jonsmoen
  • 1992: Einar Steimoeggens Minnediplom sammen med ektefellen Ola Jonsmoen for sitt mangeårige virke i kommunens kulturliv


Bibliografi
(bøker merket *, er bøker vi har på lager):

  • Svarttrosten som forsov seg (1979)
  • Lars og Ola på tytingtur (1980)
  • Kjenner du fru Frodig? (1982)
  • Grynt, eit søppelkassedyr (1985)
  • Slukhalsen Påkar (1986)
  • Zheng Mei og dralen (1987)
  • Maren Ingeborg og Pus på Rørosmartnan (1990)
  • Sivil-Sara - billedbok (1993) (sammen med Ola) *
  • Skjoldlua. Kvardagsbruk og brukskunst – sakprosa (1993) (sammen med Ola) *
  • Krigsbarn på Ekeberg (1995)
  • Den store møteboka – sakprosa (1997) (sammen med Ola) *
  • Langpoteta – sakprosa (1997) (sammen med Ola) *
  • Den nye sjukeboka – sakprosa (1998) (sammen med Ola) *
  • Snusen på ville veier - billedbok (1998) *
  • Boa struts – billedbok (2000) (sammen med Ola) *
  • Minneboka. Stutt versjon – sakprosa (2001) (sammen med Ola) *
  • Lommeboka – sakprosa (2003) (sammen med Ola) *
  • Den vesle bygdeboka – sakprosa (2004) (sammen med Ola) *
  • To i lufta og ein på bakken - billedbok (2004) *
  • Martins hemmelige hemmelighet - billdebok (2006) *
  • Ansiktsløfteboka. Eit kunnskapsløft for folk som vil forandre sin skjebne – sakprosa (2007) (sammen med Ola) *
  • Johannes i sporet. Hysj, hysj! – billedbok (2009) (sammen med Ola) *
  • Den naturvenlege hageboka – sakprosa (2009) (sammen med Ola) *
  • Dagboka – sakprosa (2010) (sammen med Ola) *
  • Johannes til fjells. Sjå, sjå! – billedbok (2010) (sammen med Ola) *
  • Ekteskapsboka. Bruksanvisning – småbok (2011) (sammen med Ola) *
  • Johannes og villreinen. Hør, hør/John and the wild reindeer. An arctic adventure – billedbok (2011) (sammen med Ola) *
  • Johannes og nordlyset/John and the northern lights - billedbok (2012) (sammen med Ola) *
  • Johannes og bjørnen - billedbok (2013) (sammen med Ola) *
  • Johannes i vinden - billedbok (2014) (sammen med Ola) *

Vi har gitt ut 12 små bøker med Unni-Lise Jonsmoens strek og Ola Jonsmoens tekst. Bøkene har lune skråblikk på hverdagen og fine smågaver.

Mer info om bøkene finner du her.

Nesting-webNesting utgjer tittelen på spelet og samtidig er eit biletleg uttrykk for samanhengen mellom natur og menneske, tru og overtru, kropp og sjel. Nesting er eit austlandsk målføreuttrykk for vidjespenning. Forfattaren opplevde nestingen sett både med kvardagsauge og i eit større perspektiv, på eit miniseminar i Vingelsmuseet for ei tid sida. Det var pilgrimspresten i Hamar bisoedømme, Arne Bakken, som med nestinga som utgangspunkt batt kvardag og helg saman til eit fint uttrykk for den styrken og overlevingsevna som fans (og fins) i bygdesamfunn oppe i fjellbandet.

Pris kr 200,-

Betonggras-webI novellesamlinga "Betonggras" tar Ola Jonsmoen oss med på ei reise fra det lokale til den vide verden, men alt er en viktig del av det universelle som litteraturen gir oss. Vi kjenner alle menneskeskjebner som minner om de personene Ola forteller om i disse historiene.

Pris kr 240,-

Johannes-i-vinden-web"Johannes i vinden" er ei historie som løfter vær og klima inn i barndomsuniverset. Johannes er i ein alder der oppdagar- og utforskartrongen får uttrykk i sjølvstendige handlingar, serleg med omsyn til utforskning av nære og trygge omgjevnader. For Johannes, som mange både unge og gamle, er det vanskeleg å skilje mellom verkelegheit og fantasi - verda har eit rikt monn av begge delar.

Dette er Unni-Lise og Ola Jonsmoens sjette bok om Johannes. Boka er gjennomillustrert av Unni-Lise. 

Pris kr 220,-

Johannes-og-bjørnen-webFor femte gang lar Unni-Lise og Ola oss ta del i Johannes' utforskertrang, denne gangen i møtet med bestefars bjørn. Det er og vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi for Johannes. Boka har, som de tidligere bøkene om Johannes, mange flotte bilder.

Pris kr 240,-

Johannes-og-nordlyset-webUngers undring over natur og naturfenomener er selve hovedessensen i ekteparet Jonsmoens bøker om Johannes. I denne fjerde boka om Johannes handler det om nordlyset. Mange myter om nordlyset er tatt opp i boka og for de vitebegjærlige er det en solid faktaside helt til slutt.

Pris kr 220,-

John-and-the-northern-light webChildren's marveling at the wonders of nature and natural phenomenon is the theme in Mr. and Mrs. Jonsmoen's books about Johannes. In the fourth book about Johannes it is all about the Northern Lights. The book deals with myths related to the Northern Lights and for those who are hungry for knowledge it is also a great source of facts.

NOK 220,-

 

Alvdal Bok- og Papirhandel AS
Steia 14, 2560 Alvdal
Tlf.: 902 53 015
E-post: post@abok.no

Åpningstider:

Hverdager 09-17 - Lørdager 09-15
Spesielle åpningstider ifm. høytider

Følg oss på  og  Instagram-web


fribokhandellogo